Cel mai tare ne temem de ceea ce nu cunoaștem: prejudecățile și autoevaluarea lor

În ultima perioadă, pe ordinea de zi a mass-media s-au aflat, frecvent, subiecte care implicau fapte și acțiuni ale unor grupări minoritare (imigranți, membrii ai comunității LGBT etc.), dar și reacții pro sau contra ale populației majoritare (proteste, inițiative legislative etc.). Intenționat sau involuntar, ne-am exprimat opinii, fără ca, de multe ori să evaluăm în ce măsură credem cu adevărat în ele.
De fapt, avem o serie de predispoziții individuale care se reflectă în modul în care ne adresăm indivizilor, grupurilor sau instituțiilor. Acestea sunt atitudinile. Atitudinile excesive, nefondate, care sunt deosebit de rezistente la influența rațională se numesc prejudecăți. Gordon Allport, un renumit cercetător al psihologiei personalității  a definit prejudecata ca un „sentiment, favorabil sau nefavorabil, față de o persoană sau un lucru, înainte de, sau nefiind bazat pe, experiența reală."
Prejudecățile sunt dobândite prin intermediul familiei, prietenilor, profesorilor, dar și prin influența mass-mediei sau a celor din jur, atât prin asociere sau încurajare, cât și prin imitare.
Vă puteți autoevalua intensitatea prejudecaților, predispoziția spre acceptarea sau respingerea altor grupuri etnice, minoritare sau sexuale (și nu înclinația spre comportamente manifeste împotriva acestora), folosind scala de evaluare prezentată în continuare:
„Ghidându-vă după propriile voastre experiențe și trăiri, ați admite ca ..... (gândiți-vă la o minoritate, NU la un anumit membru al acesteia) să ocupe una din pozițiile următoare:
1.    rudă apropiată/prin alianță;
2.    prieten cu dvs. sau cu cineva din familie;
3.    să locuiască pe aceeași stradă;
4.    să lucreze în aceeași instituție cu dvs.;
5.    să locuiască în același cartier;
6.    să fie turist în țară dvs.
7.    să îi fie interzisă șederea în țară dvs.
Va trebui să considerați fiecare naționalitate în ansamblul ei, fără a lua seama la persoanele pe care dvs. le cunoașteți și le apreciați în bine sau în rău.”
Daca veți alege varianta 1 înseamnă că aveți o atitudine foarte toleranta; daca alegeți varianta 7 înseamnă ca sunteți foarte intolerant.
Această scală (scala distanței sociale) a fost elaborată în anul 1925 de sociologul american Bogardus pentru a măsura prejudecățile rasiale, naționaliste. Interesant este că, în studiile inițiale, a fost evaluată și tendința de acceptare a unei naționalități care nu există; față de aceasta majoritatea participanților la studiu adoptau atitudinea cea mai intolerantă. Deci, cel mai tare ne temem de ceea ce nu cunoaștem.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Să regândim infidelitatea (2): De ce ne rănește o aventură a partenerului?

Să regândim infidelitatea (3): Ce urmează după o aventură?

Să regândim infidelitatea: (1) Ce este o aventură?