Mituri legate de dependența de jocuri de noroc

Mit: Pentru a fi considerată dependentă de jocuri de noroc, trebuie ca o persoană să joace în fiecare zi.
Realitate: O persoană dependentă de jocul de noroc este preocupată de jocul de noroc. Poate juca regulat sau ocazional, dar este preocupată de retrăirea experiențelor de joc trecute, de planificarea unei noi tentative, sau de căutarea de modalități de a obține bani cu care să joace.
Mit: Jocurile de noroc nu sunt o problemă pentru cei care își pot permite costurile.
Realitate: Deși problemele financiare sunt principala consecință a locului de noroc patologic, apar dificultăți și în alte domenii, deoarece din ce în ce mai mult timp este petrecut cu gândul la joc sau în medii asociate acestuia. Astfel, în timp, relațiile cu cei apropiați (partener/parteneră, familie, prieteni, colegi) să se deterioreze. Se poate ajunge la divorț, separare, pierderea unor relații, pierderea locului de munca, alterarea sănătății mentale și fizice.
Mit: Jocul de noroc patologic este provocat sau menținut de problemele cauzate de partenerii sau apropiații persoanelor afectate.
Realitate: Persoanele dependente de jocuri de noroc găsesc cu ușurință justificări, motive sau cauze exterioare pentru problema lor (o raționalizează). Evită responsabilitatea propriilor acțiuni, sau a absenței acțiunilor concrete pentru depășirea problemei și, adesea, o transferă asupra celorlalți.
Mit: Doar persoanele iresponsabile devin dependente de jocurile de noroc
Realitate: în mod obișnuit se crede că cei afectați de dependențe sunt persoane "slabe” sau iresponsabile. În realitate, oricine poate deveni dependent de jocurile de noroc, indiferent decât de responsabil este. Însă, odată prins în capcana adicției poate adopta comportamente iresponsabile, care nu fac decât să o mențină.
Mit: Poți ajuta un jucător patologic plătindu-i datoriile.
Realitate: Să ajuți o persoană dependentă de jocuri de noroc să-și plătească datoriile nu face decât să mențină problema acesteia. Când plata datoriilor devine dificilă, este mai important să se întreprindă acțiuni pentru rezolvarea dependenței, să fie solicitat ajutor pentru depășirea acesteia.
Mit: Putem recunoaște cu ușurință o persoană dependentă de jocul de noroc.
Realitate. Spre deosebire de dependența de alcool sau de droguri, jocul de noroc compulsiv prezintă puține simptome observabile. Acest comportament poate fi disimulat cu ușurință, mai ales când este vorba de jocuri online.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Să regândim infidelitatea (2): De ce ne rănește o aventură a partenerului?

Să regândim infidelitatea (3): Ce urmează după o aventură?

Să regândim infidelitatea: (1) Ce este o aventură?